亦軒耳機音樂世界

查看: 1135|回復: 6

極度後悔,想過尋死,耐心聽候,修成正果....... share

【 極度後悔,想過尋死,耐心聽候,修成正果,小子第一對入耳經歷 】

本編文章由會員( share ) 於 Apr-22-2006 發表。

大家好,想分享小子近幾個月既事,首先多謝各位花時間睇

成日聽人講入耳式earphone點靚聲點清,又可以隔音(e樣野好吸引),小子好想一試,但$$$我覺得幾貴下,就諗住買對入門級電壓式一嘗心願

咁好快就到2選一,UM1(new ver)還是E3c呢?價錢我兩個都OK (極限了) , 係其他Forum 看看大致話UM1清d(那時我仲未知這裡),咁我想感受下電壓式入耳同一般earphone既分別,覺得UM1係best choice 就好快上癲雞度買下。

極度後悔

一聽之下,隔音一流,但音質呢,e??????點解........咁麻麻既?開頭我都唔知點形容d聲,只覺得連我用開d earphone 都不如 , eg. 對用jor幾年既Sennheiser,對用jor好耐既Technics DJ-headphone , 低音唔勁,人聲生硬唔突出,高音就OK一般 la,平淡如水,好似唔想唱歌過我聽咁

咁聽jor頭一日都係咁,冷水一盤照頭lum , 我心諗差成咁就算以後煲好jor分別都唔會大啦,唉,$850 買個教訓都幾貴

想過尋死

第一個念頭就係e對野即刻放出去啦,仲咁新,再買對E3c來試,如果E3c都係咁,就要跟入耳式說聲bb,不過.......睇住對UM1咁新,頭先買得咁開心興奮,即放對自己眼光同佢都唔住,點算好呢,果晚邊聽邊流淚,我的愛人做乜你咁醜樣架???

耐心聽候

佢雖然醜樣,但隔音真係一流,長橙綿一帶,音樂一開,家人d電視聲人聲都冇jor , 就係咁,加上我對佢未死哂心,我一日都會聽1-2個鐘,結果就係,每次聽都會諗聽日就放你走,原來你d聲咁難聽既,你唔值$8xx,值$80啦,聽聽下有時會發覺,有d細節位佢可以講俾我知,以前對Sennheiser冇話我知既,但我都冇讚佢,誰叫佢醜樣呢

修成正果

因為工作忙關係加上懶,換過對E3c既計劃遲遲冇實行,我對佢已經冇哂感覺,只係當普通earphone 聽歌睇戲,因佢隔音好先用,日子一天天過去,過jor 2個月啦,聽下Dream Theater 既"Stream of Conciousness" 先,好鍾意e首歌,耐不耐就聽下,因乜解究d豉聲咁大既?明明用緊平時既音量(iriver iFP-899),e???因乜d人聲,聽落突出jor既,緊係對橙綿舊得濟要換啦,換jor先,再聽...........oh my God ,唔係心理作用,d聲真係唔同了,變得好jor,由當天起我就聽多jor歌,乜歌都試下,每次聽都覺,老婆,明明你咁樣衰咁醜樣,點解近排愈睇愈順眼既呢?

d鼓聲好實,d人聲唔再生硬,高音OK la , 我真正開始覺得佢唔同以前我聽開既earphone , 用佢來聽歌係享受唔係為隔音好
但真正令我出這篇文係因為尋日既事,話說又過多一個月,加埋3個月啦,尋日有假我成日冇出街,係家睇碟聽歌relax下,當然用我開始有好感既UM1啦,由朝用到晚都冇點停過

好啦睇完戲夜啦,聽多幾首歌就訓,聽下Katie Melua 既"9 Million Bicycles in Beijjin" 先,Katie ,你把聲做乜咁甜呀,好好好聽呀,d violin 點解咁悠揚既,聽既時候我引唔住合埋對眼放鬆雙手,一面聽,一面嘴角微微向上撓,我聽歌聽到微笑緊,係間房度smile!!!!!! 再接平井緊既"合上雙眼",我聽到係緊閉雙眼,平井你把聲好好好出呀,d配樂浮得好清好有感覺,當時聽到收唔到手,再接王力宏"Kiss Me Goodbye" ,一句Baby 不要再哭泣,我哭了,是好聽到想哭,最後來一首George Benson " Nothing Gonna Change My Love For U" , 本來首歌人聲係突出,氣勢勁既,尋晚e首歌變了,變得更好,人聲又出又厚,配樂實實在在起起伏伏,好好聽呀!!~~~~

Um1乜原來你係咁靚女架,你好恨心,要人咁聽落去先知,我尋晚果種開心既心情太大了,不得不寫一篇文同大家分享,希望大家都感受到小子既喜悅,小子新手一名,入聽只聽過UM1 , 或者其他earphone 好過她多多聲,但尋晚佢俾我既開心,合埋眼微笑咁聽歌,好實在好深刻,篇野有d 1999,心情記錄,謝閱

share 22/4/06

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
名, 也許真的值. 不過, 因為差別細小. 即使普通的耳塞, 反應值最少是-100dB. 只是在低音部份有少許改良.  我最近用一個中價耳塞, 四百港元, MDR-XB30EX? (4hz-24,000hz, -105dB反應).

若果, 你不用EQ調整 (通常是對不理想的作品). 有時無法突出耳機的優點.
Mingo 兄重新將這篇七年多前的文章貼上來,其實目的是說絕大部份新耳機都需要耐心的守候著待它渡過那不長不短的 run-in 期。很多新耳機用戶就是沒有需要的耐性,買回來後聽十多廿小時覺得不好聽便說是耳機不好聲將之賣走。但很多耳機需要用戶投下數百小時才會發揮出它應有的好聲音,愈高級的耳機愈需要耐性,超過 7、800 小時才穩定下來的比比皆是。所以斷言耳機不好聲的朋友要先想想有沒有給予足夠的時間去 run-in,以及自己系統的瓶頸是在哪,否則任何耳機到手都不會玩得好。
ManAtWork 發表於 2014-2-12 22:09
Mingo 兄重新將這篇七年多前的文章貼上來,其實目的是說絕大部份新耳機都需要耐心的守候著待它渡過那不長不 ...

RUN IN的重要性 仲有衰聲期
捱得過就神仙
賀揚 發表於 2014-2-16 22:34
RUN IN的重要性 仲有衰聲期
捱得過就神仙

多年後上黎見到自己篇文仲係度,入黎推一推

當年既感受好直接好真實,而UM1如清水脫俗既音色仍然深刻,聽小品女聲對比起而家用既多單元動鐵,另有翻簡單,淺淺,蜻蜓點水既韻味,可惜前年唔小心整爛左

made in USA既UM1,帶比我好多樂趣,也明白earphone要耐心run-in